Skip to content

Mælkebøtte

Perfekt til blandt andet salat, sirup og saft…

DSC06993

Ramsløg

Perfekt til mayo, pesto og meget mere…

“Danmarks rucola” kan man næsten kalde mælkebøtten, fordi den har noget af den samme bitre- nøddeagtig smag som netop rucola . Mælkebøtten går også under navnet løvetand. Måske grund af formen på bladene. Ifølge blandt andet aarstiderne.com og vildmad.dk er mælkebøtter en værdsat spise i middelhavslandene eksempelvis Italien, hvor man jo også er glad for rucola.  

Sådan kommer du i gang

Mon ikke mælkebøtten er en af de første planter vi alle har lært at genkende. Derfor er det en rigtig god urt at plukke, hvis du gerne vil i gang med at bruge af naturens spisekammer. Det er en urt, som de fleste er trygge ved at sanke. Spørgsmålet er nok snarere, hvad du så kan bruge den til. ERet meget er svaret. Faktisk er både rod, blad og blomst anvendelige i køkkenet. 

Hvorom alting er så finder du mælkebøtten overalt. Sikkert også i den egen have. Så det er bare at komme i gang med at glæde dig over lidt ekstra grønt til eksempelvis salaten i stedet for at bande over bøvlet med at få gravet den  lange pælerod op, når du luger.

IMG_4709
ramsleg red 2

Om urten

Det er der flere grunde til – du kan nemt bruge den, når du laver mad. Ramsløg er derfor let at gå til. Især, når du ved, hvor du skal finden. Endeligt fortæller den, at nu er det blevet forår.

Sådan kommer du i gang

Noget af det, der gør ramsløg helt geniale at sanke er, at alle kan være med, og at der ikke så meget hokus med den i køkkenet. Du finder ramsløg ….

Hvis du stadig er i tvivl, så vend tilbage til stedet, hvor du tænker der er ramsløg. Når ramsløg er i blomst er den let at skelne fra sin giftige look alike.

IMG_4709

 Ramsløg i blomst på Gylling Næs, Østjylland

Sådan bruger du mælkebøtter

Vidste du…

… at hvis du dækker en mælkebøtteplante over med en spand eller en potte i omtrent 14 dage, så bliver bladene bleg og mere mild i smagen. Det er forresten også derfor, at julesalt er blegt. 

Få mere inspiration