Påskebesøg i marcipanens hovedstad
Marcipanbrødet. Mandel, sukker og chokolade. Så simpelt. Så godt.
Og du har i det mindste én ting at takke korsriddernes korstog i orienten for. I hvert fald hvis du er glad for marcipan med eller uden chokolade. Mandeltræet stammer fra Vestasien, og det siges, at det netop var her, at tyske korsriddere opdagede, hvor godt sukker og mandler fungerer sammen. De tyske korsriddere købte en opskrift på vidunderblandingen og bragte den med sig hjem til Nordtyskland. I begyndelsen var det kunne konger og den russiske zar, der fik mulighed for at smage herlighederne, og først i det 19. århundrede fik almindelige folk lov at smage marcipanen. Sådan lyder i hvert fald en af forklaringerne på, hvorfor du får svært ved at komme udenom om Tyskland, når de handler om marcipan. Det skyldes tyske korsriddere.
Frantz Marcip og Lübeck
En anden forklaring lyder, at det var en tysk kok, der i det 17. århundrede skulle forkæle en rigmands gæster til fest. Den kreative kok fik kokkedrengene til at skolde og hakke massevis af mandler. Selv tilsatte kokken noget sukker og lavede en dej, der blev skåret i fine stykker og som gæsterne jublede over. Kokken hed Frantz Marcip og han opkaldte dejen efter sig selv. Han var født i Lübeck og da han havde kokkereret sin sidste ret som kok, drog han tilbage til den nordtyske hansestad og grundlagede marcipanfabrik.
Om det er Frantz Marcip eller korsriddere, der bragte marcipanen til Lübeck er usikker. Sikker er det imidlertid, at Lübeck er tæt på at være marcipanens hovedstad. Hvor ellers kan du få en marcipan cappuccino?
[KGVID]https://madogglad.dk/wp-content/uploads/2017/04/Marcipan.mp4[/KGVID]Et af de steder, hvor du kan få stillet din sult efter marcipan er hos den berømte marcipanproducent Niederegger i Lübecks gamle bydel. Det var således i Lübeck Johann Georg Niederegger (1777–1856) grundlagde sin marcinpanfabrik. Og du kan stadig købe hans produkter i flotte middelalderby. På Breite Straße 89 er der både butik og café og alt muligt andet som alt sammen har Niederegger marcipan som omdrejningspunkt.
Påskeæg og marcipanbrød
Turisterne elsker det. Men der er også meget at holde af. Det er påske og kurv efter kurv er fyldt med delikate påskeæg i et farveorgier, der får de fleste regnbuer til at blive grønne af misundelse. Og påskehare i marcipan, med detaljer og finurligheder. Butikken er et dybt rum med hylder fyldt med al verdens sager alt sammen skabt af mandel og sukker. Naturligvis er der også mulighed for at købe et marcipanbrød. Et måske mere stykke afdæmpet spise set i forhold til alt det andet butikken har at byde på. Men et marcipanbrød er nu bare et marcipanbrød. Simpelt og godt.